Trauma en stress kunnen een grote impact hebben op de ontwikkeling en het welzijn van een kind. Het lichaam staat constant op scherp en het kind heeft te weinig ruimte en rust in het hoofd om tot zijn/haar ontwikkelingstaken te komen. Langdurige stress bij kinderen ontstaat wanneer ze opgroeien in een omgeving met voortdurende spannende of gevaarlijke gebeurtenissen, zoals fysieke of geestelijke mishandeling, een vechtscheiding of pesten.
Een veilige omgeving, waarin geluisterd wordt naar de gebeurtenis(sen), gedachtes en emoties is helend en enorm waardevol voor een kind om weer te kunnen ontwikkelen.
Lees hier meer over de belangrijkste signalen en ondersteuningstips.
Stress hoort bij het leven. Het houdt ons scherp. Ons lichaam werkt met een goed alarmsysteem, de Amygdala. Deze alarmbel in de hersenen gaat af in nieuwe of spannende situaties. Bij het afgaan van deze bel produceert het lichaam stresshormonen, die helpen om snel te reageren. De drie bekendste reacties zijn de 3 v’s: vechten, vluchten, (be)vriezen. Er is ook een vierde, minder bekende reactie...
Pesten kan ontzettend veel impact hebben op kinderen. Het raakt hen niet alleen emotioneel, maar kan ook hun schoolprestaties flink beïnvloeden. Kinderen die gepest worden, voelen zich vaak onzeker, angstig en verdrietig. Hierdoor krijgen ze minder zelfvertrouwen en hebben ze soms moeite om zich op school goed te concentreren. Wat te doen als je kind gepest wordt?
Trauma bij kinderen kan een grote impact hebben op hun emotionele en psychologische welzijn. Het is belangrijk om te begrijpen wat trauma precies inhoudt, de verschillende vormen ervan te herkennen en te weten hoe je een kind kunt ondersteunen. Wat is het verschil tussen enkelvoudig en complex trauma en wat kan je doen om een kind erbij te helpen?
Een scheiding van ouders heeft meestal een groot effect op de kinderen. Vaak hebben kinderen al lange tijd last van spanningen en ruzies thuis. Het praten over gevoelens rondom de scheiding is voor veel kinderen lastig...
Veerkracht is een belangrijke eigenschap die kinderen helpt om beter om te gaan met uitdagingen en zich aan te passen aan moeilijke situaties. Wat bepaalt hoeveel veerkracht een kind heeft? En wat kan je doen om veerkracht te versterken?
In deze animatie van Augeo Foundation wordt heel duidelijk uitgelegd hoe je brein werkt, hoe stress en tegenslag een rol spelen in de ontwikkeling van je brein en hoe je ervoor kunt zorgen dat je brein veerkrachtig wordt/ blijft.
Vanuit eigen ervaring weer ik dat opvoeden soms echt een uitdaging is. Hulp vragen kan echter toch best spannend zijn. Maar het is volkomen normaal om het soms niet te weten en even op iemand anders te willen leunen. Je hoeft het niet alleen te doen. Neem nu de eerste stap! Kennismaken is gratis en je zit nergens aan vast. We kunnen gewoon samen even sparren over wat jou en je kind kan helpen.
We hebben je toestemming nodig om de vertalingen te laden
Om de inhoud van de website te vertalen gebruiken we een externe dienstverlener, die mogelijk gegevens over je activiteiten verzamelt. Lees het privacybeleid van de dienst en accepteer dit, om de vertalingen te bekijken.