Stress hoort bij het leven. Het houdt ons scherp en ons lichaam werkt met een goed alarmsysteem, de Amygdala. Deze alarmbel in de hersenen gaat af in nieuwe of spannende situaties. Bij het afgaan van deze bel produceert het lichaam stresshormonen, die helpen om snel te reageren. De drie bekendste reacties zijn de 3 v’s: vechten, vluchten, (be)vriezen. Er is ook een vierde, minder bekende reactie: vleien (je gedrag aanpassen aan wat de ander nodig heeft). Zodra de situatie normaal is, verdwijnen de stresshormonen en word je weer kalm.
Langdurige stress bij kinderen ontstaat wanneer ze opgroeien in een omgeving met voortdurende spannende of gevaarlijke gebeurtenissen, zoals fysieke of geestelijke mishandeling, een vechtscheiding of pesten. Deze kinderen voelen zich langdurig onveilig, juist op plaatsen waar ze zich veilig zouden moeten voelen. Hun alarmbel blijft aanstaan of gaat sneller af. Dit leidt tot voortdurende aanmaak van stresshormonen, waardoor deze kinderen niet meer volledig kunnen ontspannen. Dit is schadelijk voor hun lichaam en brein.
Symptomen van langdurige stress bij kinderen
Langdurige stress kan ertoe leiden dat kinderen moeite hebben met het begrijpen en reguleren van hun emoties. Ze kunnen snel overprikkeld raken en last krijgen van heftige emoties, zoals huilbuien of woedeaanvallen. Sommige kinderen zijn constant alert en schrikken snel, terwijl anderen stoïcijns lijken en afstandelijk overkomen. Veel van deze kinderen hebben ook last van psychosomatische klachten zoals hoofdpijn, buikpijn, angst, somberheid en concentratieproblemen.
Het belang van veiligheid en herstel
Het is enorm belangrijk dat deze kinderen zich gezien en gehoord voelen. De ervaringen van deze kinderen kunnen ervoor zorgen dat ze zich onbelangrijk voelen en niet meer weten wie ze zijn of wat hun grenzen zijn. Veiligheid is de basiswaarde in mijn praktijk. Door veiligheid te bieden, kan het stresssysteem van het kind tot rust komen, waardoor het weer de ruimte krijgt om zich te ontwikkelen. Denkt u dat uw kind behoefte heeft aan plek waar hij/zij even kan ontspannen of kent u een kind dat hier behoefte aan heeft? Neem contact met mij op om samen te kijken naar oplossingen.
Vanuit eigen ervaring weer ik dat opvoeden soms echt een uitdaging is. Hulp vragen kan echter toch best spannend zijn. Maar het is volkomen normaal om het soms niet te weten en even op iemand anders te willen leunen. Je hoeft het niet alleen te doen. Neem nu de eerste stap! Kennismaken is gratis en je zit nergens aan vast. We kunnen gewoon samen even sparren over wat jou en je kind kan helpen.
We hebben je toestemming nodig om de vertalingen te laden
Om de inhoud van de website te vertalen gebruiken we een externe dienstverlener, die mogelijk gegevens over je activiteiten verzamelt. Lees het privacybeleid van de dienst en accepteer dit, om de vertalingen te bekijken.