Scheiding: de impact op kinderen

Een scheiding van ouders kan een groot effect op de kinderen hebben. Vaak hebben kinderen al lange tijd last van spanningen en ruzies thuis. Het praten over gevoelens rondom de scheiding is voor veel kinderen lastig. Er is sprake van stress, ouders zijn verdrietig en/of er is ruzie, waardoor kinderen hun ouders niet tot last willen zijn. Ook willen kinderen geen van de ouders afvallen en kunnen ze daardoor niet met hun gedachten bij hun ouders terecht. Het kan best lastig zijn voor kinderen om aandacht te durven vragen als ouders hier geen ruimte voor lijken te hebben.

 

Scheiding en rouw

Scheiding is een verlies en bij verlies hoort rouw. Een kind verliest de vanzelfsprekendheid van een gezin, leert dat liefde niet altijd voortduurt en dat de overtuigingen die het tot dan toe had wel eens heel anders kunnen zijn dan voorheen. Een kind rouwt hierbij net als bij rouw om het verliezen van een dierbare over het verleden (bijvoorbeeld bij het zien van foto’s waarop het hele gezin nog staat), het heden (je mist de ene ouder wanneer je bij de ander bent door de omgangsregeling) en de toekomst (vier je kerst en verjaardagen nog met z’n allen of gaat dat nu apart?).

 

Gevolgen scheiding

De belangrijkste gevolgen van een scheiding voor kinderen op korte termijn:

  • vermoeidheid en slapeloosheid
  • risicovol gedrag
  • veel alcohol- of drugsgebruik
  • slecht zelfbeeld, gevoel van waardeloosheid en zelfverwijt
  • depressieve gevoelens
  • stemmingswisselingen
  • een zwakkere band en wantrouwen naar de ouder(s)
  • problemen op school, zoals concentratieproblemen
  • psychosomatische klachten, zoals hoofdpijn, buikpijn en misselijkheid.


In de meeste gevallen is een kind na twee jaar gewend aan zijn nieuwe leven. Kinderen zijn in dat opzicht meestal erg flexibel. Bij zo’n twintig procent van de kinderen blijft het lastig. Dit kan meerdere redenen hebben en het is goed om deze kinderen zo veel mogelijk te ondersteunen en helpen. Luisteren helpt. Het gevoel erkennen ook.

 

Hoe kan je een kind van gescheiden ouders helpen?

Het is belangrijk dat een kind kan delen hoe het de situatie ervaart: welke vragen leven er bij het kind, wat zou helpend zijn, wat wil het kind zelf? Het helpt als een kind erover kan praten, met ouders, een leerkracht of met iemand anders uit zijn of haar omgeving, zodat de kans op emotionele problemen of vastlopen op school verkleind wordt.

 

In mijn praktijk bied ik ondersteuning en begeleiding aan kinderen die worstelen met de gevolgen van een scheiding. Ik help hen om hun gevoelens te uiten en de situatie te verwerken op een gezonde manier. Neem contact met mij op om te bespreken hoe ik uw kind kan helpen tijdens deze moeilijke periode.

Even samen sparren?

Vanuit eigen ervaring weer ik dat opvoeden soms echt een uitdaging is. Hulp vragen kan echter toch best spannend zijn. Maar het is volkomen normaal om het soms niet te weten en even op iemand anders te willen leunen. Je hoeft het niet alleen te doen. Neem nu de eerste stap! Kennismaken is gratis en je zit nergens aan vast. We kunnen gewoon samen even sparren over wat jou en je kind kan helpen.

We hebben je toestemming nodig om de vertalingen te laden

Om de inhoud van de website te vertalen gebruiken we een externe dienstverlener, die mogelijk gegevens over je activiteiten verzamelt. Lees het privacybeleid van de dienst en accepteer dit, om de vertalingen te bekijken.