Trauma bij kinderen kan een grote impact hebben op hun emotionele en psychologische welzijn. Het is belangrijk om te begrijpen wat trauma precies inhoudt, de verschillende vormen ervan te herkennen en te weten hoe je een kind kunt ondersteunen. Wat is het verschil tussen enkelvoudig en complex trauma en wat kan je doen om een kind erbij te helpen?
Wat is trauma bij kinderen?
Trauma verwijst naar de emotionele en psychologische gevolgen van schokkende of stressvolle gebeurtenissen. Voor kinderen kan dit leiden tot gedragsproblemen, angst, depressie en problemen met sociale interacties en schoolprestaties. Trauma kan ontstaan door directe ervaringen zoals mishandeling of een ernstig ongeval, maar ook door indirecte ervaringen zoals getuige zijn van geweld of verlies van een ouder. Een van de bekendste trauma specialisten op de wereld 'Gabor Maté' zegt hierover:
"Trauma is not what happens to you, it's what happens inside you as a result of what happened to you".
Enkelvoudig Trauma
Enkelvoudig trauma ontstaat door een enkele, vaak acute, schokkende gebeurtenis die het kind diep raakt. Voorbeelden hiervan zijn:
Bij enkelvoudig trauma is de schokkende gebeurtenis vaak duidelijk en beperkt in tijd. De symptomen kunnen intens zijn, maar de ervaring is vaak eenmalig.
Complex Trauma
Complex trauma verwijst naar herhaalde en langdurige blootstelling aan traumatische situaties. Dit kan gebeuren in situaties waar het kind constant wordt blootgesteld aan stress of schade, zoals:
Complex trauma heeft vaak een diepere en langdurigere impact op de ontwikkeling en emotionele gezondheid van een kind, omdat het hen blootstelt aan herhaalde schade en onzekerheid.
Hoe kan je een kind helpen?
Ongeacht of een kind te maken heeft met enkelvoudig of complex trauma, zijn er manieren om hen te ondersteunen.
Trauma bij kinderen is complex en de effecten kunnen variëren afhankelijk van de aard en duur van de trauma ervaring. Door bewust te zijn van de verschillende vormen van trauma en hoe u uw kind kunt ondersteunen, kunt u bijdragen aan hun herstel en welzijn.
Heeft u vragen hierover of wilt u meer weten over hoe ik kan helpen bij kinderen met trauma? Neem contact met mij op voor een vrijblijvend gesprek over mijn begeleiding en ondersteuning of om een kennismakingsgesprek in te plannen.
Vanuit eigen ervaring weer ik dat opvoeden soms echt een uitdaging is. Hulp vragen kan echter toch best spannend zijn. Maar het is volkomen normaal om het soms niet te weten en even op iemand anders te willen leunen. Je hoeft het niet alleen te doen. Neem nu de eerste stap! Kennismaken is gratis en je zit nergens aan vast. We kunnen gewoon samen even sparren over wat jou en je kind kan helpen.
We hebben je toestemming nodig om de vertalingen te laden
Om de inhoud van de website te vertalen gebruiken we een externe dienstverlener, die mogelijk gegevens over je activiteiten verzamelt. Lees het privacybeleid van de dienst en accepteer dit, om de vertalingen te bekijken.