De dood is voor veel mensen gelukkig geen onderwerp van het dagelijks leven. Vaak hopen we dat kinderen voor het eerst met de dood te maken krijgen wanneer bijvoorbeeld hun huisdier overlijdt. In ons gezin verloren we echter mijn dochter en zusje een paar uur na haar geboorte. Deze ervaring heeft mij veel geleerd over het rouwproces en de zoektocht naar zingeving. Deze kennis gaf mij houvast in het leven daarna.
Vanuit mijn eigen ervaring wil ik er nu voor jou zijn. Ik begrijp hoe belangrijk het is om een luisterend oor in de buurt te hebben, waar alle gedachten ongefilterd gedeeld kunnen worden. Als ouders nog verstrikt zitten in hun eigen verdriet, kan ik het kind helpen door te begrijpen wat er gebeurt, te luisteren, antwoorden te zoeken en ruimte te geven voor verdriet. Je hoeft het niet alleen te dragen.
Lees hier meer over de belangrijkste signalen en ondersteuningstips.
De dood is voor veel mensen gelukkig geen onderwerp van het dagelijks leven. We hopen dat kinderen voor het eerst met de dood te maken krijgen wanneer hun huisdier overlijdt. Maar wat als een kind te maken krijgt met de dood van een familielid, vriend(in) of zelfs een ouder?
Rouwen is een complex en persoonlijk proces dat iedereen op een unieke manier ervaart. Het verlies van een dierbare heeft een diepe impact en de emoties die hierbij komen kijken, kunnen overweldigend zijn. Maar waar rouwen we eigenlijk om? Naar mijn idee bestaat rouw uit drie dingen: rouw om het verleden, rouw om het heden en rouw om de toekomst.
Rouw is een complex en delicaat proces, vooral voor kinderen. Het is enorm belangrijk om kinderen te begeleiden bij het verwerken van hun verlies. Maar hoe doe je dat precies? Wat zeg je tegen een kind dat rouwt?
Rouwen is een ingewikkeld proces. Bij iedereen verloopt het anders en iedereen rouwt op zijn eigen tempo. Er is geen perfect rouwproces; eigenlijk is niks goed of fout zolang je je gevoel erin volgt. Bij uitgestelde rouw voelt iemand niet de ruimte om te kunnen rouwen rond het overlijden van een dierbare. Bij kinderen komt dit vaak voor, want wat als ik ga huilen en mama of papa ook weer moet huilen?
Vanuit eigen ervaring weer ik dat opvoeden soms echt een uitdaging is. Hulp vragen kan echter toch best spannend zijn. Maar het is volkomen normaal om het soms niet te weten en even op iemand anders te willen leunen. Je hoeft het niet alleen te doen. Neem nu de eerste stap! Kennismaken is gratis en je zit nergens aan vast. We kunnen gewoon samen even sparren over wat jou en je kind kan helpen.
We hebben je toestemming nodig om de vertalingen te laden
Om de inhoud van de website te vertalen gebruiken we een externe dienstverlener, die mogelijk gegevens over je activiteiten verzamelt. Lees het privacybeleid van de dienst en accepteer dit, om de vertalingen te bekijken.