Rouw is een complex en gevoelig proces, ook voor kinderen. Het is enorm belangrijk om kinderen te begeleiden bij het verwerken van hun verlies. Maar hoe doe je dat precies? Wat zeg je tegen een kind dat rouwt?
1. Wees eerlijk
De verbeelding van een kind is ongelimiteerd. Voor kinderen is spelen een aangeboren kwaliteit en ze ontwikkelen daarbij een enorme fantasie. Soms is deze fantasie veel heftiger dan de realiteit. Vertel het kind daarom zoveel mogelijk over het overlijden. Houd daarbij rekening met de leeftijd van het kind. Leg de gebeurtenis(sen) zo goed mogelijk uit, zodat het kind de situatie kan begrijpen en plaatsen.
2. Probeer oordeelloos te zijn
Juist omdat de verbeelding en fantasie zo groot zijn, kunnen kinderen soms dingen zeggen die je kunnen laten schrikken, zoals: "Ik ben blij dat opa dood is." Laat deze uitspraken en gedachten er gewoon zijn en veroordeel niet. Alles is oké. Probeer ook hier zo duidelijk mogelijk op te reageren. Vaak zitten er hele liefdevolle ideeën achter zo’n uitspraak. Vraag daarnaar: "Daar heb je vast goed over nagedacht, kan je het me proberen uit te leggen?"
3. Laat het kind afscheid nemen en geef emoties ruimte
Het is belangrijk dat het kind de ruimte krijgt om zijn emoties te tonen. Vaak hebben kinderen zelf een idee hoe ze afscheid willen nemen. Dit kan zijn door iets moois te tekenen of te schrijven, een gedichtje voor te lezen tijdens de uitvaart, of foto’s uit te zoeken en daar een mooi fotolijstje voor te maken. Voor veel kinderen is niet per se de dood spannend, maar wel de verdrietige mensen. Door een kind te betrekken bij het rouwproces en te laten zien welke emoties jij als ouder voelt, leert het kind dat zijn/haar emoties er ook mogen zijn. Een kind mag zien dat volwassenen ook verdrietig kunnen zijn.
4. Praten heelt
Geef ruimte voor gesprekken over de dood, de overledene en het leven zonder degene die jullie zo missen. De overledene is een belangrijk deel geweest van jullie leven en dat van jullie kind. Het is voor iedereen fijn om af en toe stil te staan bij het verlies. Dit mag er zijn. Als er geen ruimte is om over de rouw te praten, kan dit zorgen voor ontwikkelingsproblemen. Houd het kind goed in de gaten en vraag af en toe specifiek hoe het gaat.
5. Bedenk samen rituelen ter gedachtenis
Elk jaar op de geboorte- en sterfdag van onze dochter en zusje brengen wij roze ballonnen en een ballon in de vorm van de leeftijd dat ze zou zijn geworden naar haar graf. Ook bestel ik elk jaar dezelfde roze taart. De kinderen zetten de ballonnen op een mooi plekje bij het graf en we eten tussen de ballonnen de taart uit de doos. Zo vieren we elk jaar een klein feestje om haar te gedenken. De kinderen vinden deze dag altijd erg bijzonder en vragen er inmiddels elk jaar zelf naar om haar zo te herdenken. Er is ruimte voor tranen, maar het is ook gezellig en fijn.
Het is een moeilijke tijd, maar met geduld, begrip en eerlijkheid kunnen we kinderen helpen om hun verlies te verwerken. Heeft u hier hulp bij nodig? Ik help graag, neem contact met mij op om een afspraak in te plannen.
Vanuit eigen ervaring weer ik dat opvoeden soms echt een uitdaging is. Hulp vragen kan echter toch best spannend zijn. Maar het is volkomen normaal om het soms niet te weten en even op iemand anders te willen leunen. Je hoeft het niet alleen te doen. Neem nu de eerste stap! Kennismaken is gratis en je zit nergens aan vast. We kunnen gewoon samen even sparren over wat jou en je kind kan helpen.
We hebben je toestemming nodig om de vertalingen te laden
Om de inhoud van de website te vertalen gebruiken we een externe dienstverlener, die mogelijk gegevens over je activiteiten verzamelt. Lees het privacybeleid van de dienst en accepteer dit, om de vertalingen te bekijken.