Uitgestelde rouw: wat is het en hoe herken je het?

Rouwen is een ingewikkeld proces. Bij iedereen verloopt het anders en iedereen rouwt op zijn eigen tempo. Er is geen perfect rouwproces; eigenlijk is niks goed of fout zolang je je gevoel erin volgt. Bij uitgestelde rouw voelt iemand niet de ruimte om te kunnen rouwen rond het overlijden van een dierbare. Bij kinderen komt dit vaak voor, want wat als ik ga huilen en mama of papa ook weer moet huilen?

 

School en rouw

Op school dendert de schooltrein door. Leerkrachten en klasgenootjes zijn dan wel op de hoogte van het overlijden van een dierbare, maar vaak wordt er niet of nauwelijks over gesproken, omdat er geen tijd voor is of omdat men niet weet hoe. Dit maakt dat kinderen vaak geen plek hebben om te rouwen.

 

Wanneer uitgestelde rouw naar boven komt

De uitgestelde rouw komt pas aan het licht wanneer de basisveiligheid hersteld is. Ineens kan al het opgekropte verdriet naar boven komen. Vaak als het niet verwacht wordt en alles juist net weer ‘normaal’ lijkt te worden.

 

Signalen van uitgestelde rouw

Kinderen die niet kunnen praten over rouw, kunnen hier later last van krijgen. Het niet uiten van emoties kan leiden tot psychosomatische klachten, zoals hoofdpijn, buikpijn, angst en misselijkheid. Naast deze klachten zijn alarmerende signalen volgens Keirse (2009) bijvoorbeeld:

  • er vermoeid uitzien en slapeloosheid
  • gebrek aan uiterlijke verzorging
  • risicovol gedrag vertonen
  • veel alcohol of drugsgebruik
  • slecht zelfbeeld, gevoel van waardeloosheid en zelfverwijt
  • depressie
  • niet meer echt kunnen ontspannen
  • onverschilligheid tegenover school, hobby’s en sociale activiteiten
  • veel alleen willen zijn
  • stemmingswisselingen.

 

Creëer een ondersteunende omgeving

Kinderen hebben een omgeving nodig waarin ze voelen dat volwassenen geïnteresseerd zijn om te horen hoe ze zich echt voelen. Het helpt kinderen als ze gestimuleerd worden om te vertellen hoe ze zich echt voelen in plaats van dat ze zich goed voordoen en alle gevoelens verborgen worden.

 

Hoe kun je helpen?

Zou uw kind last kunnen hebben van uitgestelde rouw of kent u iemand waarbij dit kan spelen, maar waar de omgeving dit (nog) niet kan bieden aan het kind? Wellicht kan ik hierin iets betekenen. Neem contact met mij op om de situatie te bespreken. Samen kunnen we kinderen helpen om hun rouwproces door te maken en hen de ondersteuning bieden die ze nodig hebben.

 

Even samen sparren?

Vanuit eigen ervaring weer ik dat opvoeden soms echt een uitdaging is. Hulp vragen kan echter toch best spannend zijn. Maar het is volkomen normaal om het soms niet te weten en even op iemand anders te willen leunen. Je hoeft het niet alleen te doen. Neem nu de eerste stap! Kennismaken is gratis en je zit nergens aan vast. We kunnen gewoon samen even sparren over wat jou en je kind kan helpen.

We hebben je toestemming nodig om de vertalingen te laden

Om de inhoud van de website te vertalen gebruiken we een externe dienstverlener, die mogelijk gegevens over je activiteiten verzamelt. Lees het privacybeleid van de dienst en accepteer dit, om de vertalingen te bekijken.