Faalangst is een veelvoorkomend probleem onder kinderen en jongeren. Faalangst kan prestaties en het welzijn van kinderen aanzienlijk beïnvloeden. Maar wat is faalangst precies? En hoe herken je dit?
Wat is faalangst?
Faalangst is de angst om te falen in situaties waarin iemand het gevoel heeft beoordeeld te worden. Deze angst kan leiden tot fysieke, emotionele en/of cognitieve reacties die de prestaties negatief beïnvloeden. Faalangst komt bijvoorbeeld voor op school, tijdens sportwedstrijden of andere situaties. Veel kinderen zijn vooral bang voor de mogelijke afwijzing die het gevolg is van hun prestatie. Soms leven kinderen in een omgeving waarbij dit daadwerkelijk gebeurt. Het kan ook zijn dat een gebeurtenis of opmerking uit het verleden de oorzaak is van deze angst.
Soorten faalangst
Er zijn verschillende soorten faalangst, elk met hun eigen kenmerken en gevolgen. De drie belangrijkste soorten zijn cognitieve, sociale en motorische faalangst. Vaak heeft een kind last van een combinatie van deze soorten.
1. Cognitieve faalangst
Cognitieve faalangst heeft betrekking op de angst om intellectueel te falen. Kinderen met deze vorm van faalangst maken zich zorgen over hun prestaties op school en zijn bijvoorbeeld bang om slechte cijfers te halen. Dit kan leiden tot piekeren, concentratieproblemen en vermijdingsgedrag, zoals het uitstellen van huiswerk. Soms leidt dit juist tot overmatig leren, waardoor kinderen geen tijd meer vrij houden voor leuke en ontspannende activiteiten.
Hoe herken je dit?
2. Sociale faalangst
Sociale faalangst betreft de angst om te falen in sociale situaties. Kinderen met deze vorm van faalangst zijn bang voor negatieve beoordelingen van anderen. Dit kan zich uiten in verlegenheid, teruggetrokken gedrag, het vermijden van sociale interacties of juist clownesk gedrag.
Hoe herken je dit?
3. Motorische faalangst
Motorische faalangst heeft betrekking op de angst om te falen in fysieke of motorische taken. Kinderen met deze vorm van faalangst zijn bang om slecht te presteren bij sportieve activiteiten of handvaardigheid. Dit kan leiden tot een gebrek aan deelname aan sport en lichamelijke oefeningen.
Hoe herken je dit?
Conclusie
Faalangst kan een grote impact hebben op het welzijn en de prestaties van kinderen. Door de verschillende soorten faalangst te herkennen, is het gedrag te begrijpen en zijn kinderen te helpen hun angst te overwinnen, zodat ze weer in hun kracht komen te staan.
Wat kan je doen?
Herken je faalangst bij je kind en wil je weten wat je als ouder kunt doen om hem/haar hierbij te ondersteunen? Klik dan hier. Heb je het gevoel dat jouw kind meer hulp nodig heeft? Neem contact met mij op om te kijken wat ik voor jullie kan betekenen.
Vanuit eigen ervaring weer ik dat opvoeden soms echt een uitdaging is. Hulp vragen kan echter toch best spannend zijn. Maar het is volkomen normaal om het soms niet te weten en even op iemand anders te willen leunen. Je hoeft het niet alleen te doen. Neem nu de eerste stap! Kennismaken is gratis en je zit nergens aan vast. We kunnen gewoon samen even sparren over wat jou en je kind kan helpen.
We hebben je toestemming nodig om de vertalingen te laden
Om de inhoud van de website te vertalen gebruiken we een externe dienstverlener, die mogelijk gegevens over je activiteiten verzamelt. Lees het privacybeleid van de dienst en accepteer dit, om de vertalingen te bekijken.