Prikkels in de klas: hoe onder- en overgevoeligheid concentratie en gedrag beïnvloeden

In de klas krijgen kinderen voortdurend prikkels binnen. Deze prikkels komen van verschillende bronnen: het geluid van de leraar, het geschuifel van klasgenoten, de bel en zelfs het licht in het lokaal. Hoe een kind deze prikkels verwerkt, kan een grote impact hebben op hun concentratie en gedrag.

 

Onder- en overgevoeligheid voor prikkels

Sommige kinderen zijn overgevoelig voor prikkels. Zij ervaren dagelijkse geluiden, geuren en beelden als overweldigend. Dit kan leiden tot concentratieproblemen, vermijdingsgedrag en zelfs angst. Andere kinderen zijn juist ondergevoelig voor prikkels. Zij hebben extra stimulatie nodig om zich goed te kunnen concentreren. Dit kan resulteren in rusteloosheid, moeite met stilzitten en problemen met het volgen van instructies.

Voorbeeld: een klas is zelfstandig aan het werk. Het is lekker weer buiten, dus de ramen staan op een kier. De juf loopt stilletjes rond om te kijken of iedereen ook daadwerkelijk aan het werk is. Hoewel de juf haar best doet om stil door de klas te lopen, zijn haar voetstappen voor een paar kinderen toch duidelijk hoorbaar. Andere kinderen merken haar bewegingen op qua verandering in de luchtstroom. Een ander kind is niet zo bezig met de juf, maar voelt steeds de wind door het raam langs zijn nek. En weer een ander vindt de zon zo scherp schijnen in haar ogen dat ze moeite heeft de letters te lezen in haar schrift. 

Hoewel er geen bijzondere omstandigheden zijn op het moment van zelfstandig werken, kunnen deze kinderen zich toch erg lastig concentreren op het werk dat gemaakt moet worden. 

 

Impact op concentratie en gedrag

Kinderen die moeite hebben met prikkelverwerking kunnen uitdagingen ondervinden in hun leeromgeving. Overgevoelige kinderen kunnen zich afsluiten of geïrriteerd raken door te veel prikkels, terwijl ondergevoelige kinderen misschien juist extra beweging en stimulatie zoeken. Beide situaties kunnen leiden tot gedragsproblemen in de klas, zoals boosheid, frustratie, en verminderde sociale interactie.

 

Begeleiding bij prikkelverwerking

Als je merkt dat je kind moeite heeft met prikkels in de klas, kan professionele begeleiding een oplossing bieden. In mijn praktijk bied ik gespecialiseerde ondersteuning aan kinderen die last hebben van onder- of overgevoeligheid voor prikkels. Samen werken we aan strategieën om beter om te gaan met prikkels, wat kan helpen bij het verbeteren van concentratie en gedrag in de klas.


Neem contact op met mij voor een kennismakingsgesprek en ontdek hoe ik uw kind kan helpen bij het ontwikkelen van een gezonde prikkelverwerking en een beter functioneren in de klas.

 

Even samen sparren?

Vanuit eigen ervaring weer ik dat opvoeden soms echt een uitdaging is. Hulp vragen kan echter toch best spannend zijn. Maar het is volkomen normaal om het soms niet te weten en even op iemand anders te willen leunen. Je hoeft het niet alleen te doen. Neem nu de eerste stap! Kennismaken is gratis en je zit nergens aan vast. We kunnen gewoon samen even sparren over wat jou en je kind kan helpen.

We hebben je toestemming nodig om de vertalingen te laden

Om de inhoud van de website te vertalen gebruiken we een externe dienstverlener, die mogelijk gegevens over je activiteiten verzamelt. Lees het privacybeleid van de dienst en accepteer dit, om de vertalingen te bekijken.