Faalangst in de klas: onderzoek naar praktische handvatten voor docenten

De afgelopen jaren heb ik uitgebreid onderzoek gedaan naar faalangst in de onderbouw van het voortgezet onderwijs. Vooral brugklassers presteren vaak onder hun kunnen door faalangst. Waar veel leerlingen op de basisschool makkelijk konden meekomen, merken ze al snel dat er op het voortgezet onderwijs meer van hen gevraagd wordt. Wat kunnen docenten doen om deze leerlingen te ondersteunen?

 

Praktische handvatten en handelingsadviezen voor docenten

Op basis van de onderzoeksresultaten heb ik een lijst opgesteld met praktische handvatten en handelingsadviezen voor docenten. Hier zijn enkele voorbeelden:

  • Begeleiding bij bevriezing: help de leerling zelf op de juiste weg of laat andere leerlingen meedenken als je ziet dat de leerling bevriest.
  • Waardering zonder cijfers: geef niet altijd waardering in de vorm van cijfers. Laat leerlingen veel oefenen zonder beoordeling of waardeer het proces.
  • Gebruik van ‘escape’ opties: bespreek met de klas dat er altijd een ‘escape’ ingezet mag worden, bijvoorbeeld door een vriend of vriendin aan te wijzen om te helpen met het antwoord.
  • Inzet van groeitaal: gebruik bewust groeitaal. Loop regelmatig langs om complimenten te geven op het proces, zoals ‘Wat ben je hard aan het werk’ of ‘Wat ben jij goed je best aan het doen, denk maar rustig na over de antwoorden.’
  • Positieve feedback: kijk na met een groene pen en geef ook positieve feedback in de vorm van krullen en smileys.

 

Meer weten?

Ik heb ervoor gekozen om de handelingsadviezen in een tabel te zetten. Je kunt hierdoor snel de taaksituaties scannen en de tips tot je nemen. Mocht je als docent meer advies willen om leerlingen met faalangst beter te kunnen begeleiden, schroom dan niet om contact met mij op te nemen. Met behulp van klasobservaties, komen we er samen snel achter hoe we het kind het beste kunnen helpen. Bel naar 06-83625657 of mail naar joelle@kinderpraktijkbewustfijn.nl om de mogelijkheden te bespreken.

Ben je geïnteresseerd in het hele onderzoek, neem dan contact met mij op via joelle@kinderpraktijkbewustfijn.nl.

Even samen sparren?

Vanuit eigen ervaring weer ik dat opvoeden soms echt een uitdaging is. Hulp vragen kan echter toch best spannend zijn. Maar het is volkomen normaal om het soms niet te weten en even op iemand anders te willen leunen. Je hoeft het niet alleen te doen. Neem nu de eerste stap! Kennismaken is gratis en je zit nergens aan vast. We kunnen gewoon samen even sparren over wat jou en je kind kan helpen.

We hebben je toestemming nodig om de vertalingen te laden

Om de inhoud van de website te vertalen gebruiken we een externe dienstverlener, die mogelijk gegevens over je activiteiten verzamelt. Lees het privacybeleid van de dienst en accepteer dit, om de vertalingen te bekijken.